Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
El procés arrencarà amb la campanya comunicativa inicial. Aquesta fase tindrà com a objectiu donar a conèixer la iniciativa que endega l’Ajuntament, posar en valor el projecte i explicar als veïns i veïnes quins seran els mecanismes participatius previstos. Serà en aquesta fase que es comunicarà per primera vegada quina quantitat econòmica es sotmet a decisió ciutadana.
En aquesta fase es poden presentar propostes, idees i projectes de futur. Els àmbits de presentació de propostes son:
Un poble socialment just
Un poble viu
Des del dia 3 de juny resta obert el període de recollida de propostes, idees i projectes de futur realitzades per la ciutadania. Totes les propostes recollides formaran part del procés i, en cas de complir amb els requisits seran candidates a passar a la votació final.
Qui pot presentar propostes?
Persones majors de 16 anys
Entitats i col·lectius organitzats al poble
Com es poden presentar propostes?
Telemàticament: www.palauplegamans.cat
Presencialment: mitjançant les butlletes en alguna de les urnes habilitades a tal efecte
Urnes presencials:
Oficina d’Atenció Ciutadana
Masia Can Cortès
Pavelló Municipal d’Esports Maria Víctor
Mercat setmanal ( dies a concretar)
Torre Folch
Palau Avança
Edifici d’Acció Social
Castell : Escola de Música
Escorxador
S'habilitaran punts itinerants pel municipi que s'aniran anunciant a les XXSS.
Un cop finalitzat el termini de presentació de projectes, es durà a terme la selecció de les propostes pre-finalistes. Aquest cribratge es durà a terme en el marc de la Comissió Interdepartamental
La Comissió Interdepartamental comissió interna formada per diverses àrees de l’Ajuntament. La seva funció inicial serà la de conèixer la metodologia del procés i la de validar-ne el disseny.
Un cop tancat el disseny del procés, la Comissió Interdepartamental no es tornarà a reunir fins a la finalització de la fase de recollida de propostes, en què adoptarà un rol protagonista i molt actiu, ja que serà l’òrgan encarregat de realitzar el filtrat de tots els projectes i vetllar per tal que les propostes finalistes compleixin amb els requisits establerts com a necessaris en aquestes bases .
Quan la Comissió Interdepartamental hagi finalitzat el seus treballs es convocarà una sessió de la Comissió Mixta per tal de donar compte del filtrat realitzat i de la classificació final de les propostes. La Comissió Mixta tindrà la potestat de validar el document final de propostes acceptades abans de la seva difusió pública.
Un cop validat per la Comissió Mixta, el document de propostes acceptades i desestimades serà publicat al web del procés. El document classificarà les propostes en dues categories: les desestimades i les pre-finalistes. Pel que fa a les primeres, cada projecte durà associada una breu explicació justificativa de la seva exclusió. D’aquesta manera, qualsevol veí o veïna podrà saber si la seva proposta ha passat el tall i, en cas que no ho hagi fet, conèixer els motius de la seva desestimació
Les propostes que hagin superat el filtrat anterior passaran al Fòrum de Priorització, una sessió de treball oberta a la participació de tots els veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans que tindrà la missió d’escollir les propostes finalistes, és a dir, aquelles que seran sotmeses a la votació final.
La data del Fórum de Priorització s'anunciarà al web de l'Ajuntament i a les XXSS i en aquesta mateixa web.
Per la priorització de les propostes es tindran en compte els següents criteris:
-Caràcter inclusiu de la proposta: atenció a les diversitats
-Incorporació de la perspectiva de gènere
-Mirada comunitària
-Grau de sostenibilitat medi-ambiental
Les propostes escollides al Fòrum passaran a la votació final
Totes les persones majors de 16 anys i empadronades al municipi tindran l'oportunitat de votar i expressar les seves preferències en relació als projectes que hagin estat seleccionats com a finalistes del procés. A fi de promoure la màxima participació i implicació popular, s'habilitaran dos sistemes de votació: un de presencial i un altre d'electrònic. El període de votació s’estendrà, per a tots dos canals de votació, durant sis setmanes. No existirà segmentació d’àmbits en la votació; cada persona podrà distribuir els seus vots entre les propostes que desitgi i de forma independent a l’àmbit en el qual s’adscriuen.
Cada persona amb dret a vot podrà votar una sola vegada. Només serà vàlid un vot, és a dir, si es vota més d’una vegada només es comptabilitzarà el primer vot introduït al sistema de recompte. La resta de vots seran comptabilitzats com a nuls. Si es vol votar dues vegades per mitjà d’Internet, el sistema no ho permetrà. En cas que es voti electrònicament i presencialment, tindrà preferència el vot electrònic i no es comptarà el vot presencial que tindrà la consideració de nul.
Cal advertir que suplantar la identitat d’altri a l’hora d'emetre un vot, és delicte.
Es preveu que la votació s'iniciarà el dia 1 de novembre a les 09:00h i està disponible fins el 13 de desembre de 2024 a les 13h.
Els punts habilitats per a les votacions presencials seran:
Oficina d’Atenció Ciutadana
Masia Can Cortès
Pavelló Municipal d’Esports Maria Víctor
Mercat setmanal ( dies a concretar)
Torre Folch
Palau Avança
Edifici d’Acció Social
Castell : Escola de Música
Escorxador
S'habilitaran punt itinerants pel municipi que s'aniran anunciant a les XXSS.
En el termini màxim d’una setmana des del moment en què finalitzi el període de votació, es procedirà al recompte final dels resultats.
Els resultats de la votació seran publicats al web del procés i difosos a través dels canals habituals de comunicació de l’Ajuntament.
Pressupostos participatius IV Edició
#tutries Participa i decideix!!
Quant a aquest procés
Arrenca la IV edició dels Pressupostos Participatius
Us preguntareu, què son els pressupostos participatius?
Els pressupostos participatius són una eina que permet a la ciutadana escollir el destí d’una part dels recursos públics en matèria d’inversions per cobrir una necessitat detectada del municipi.
Objectius:
Implicar els veïns i veïnes del municipi en la presa de decisions si generar corresponsabilitat
Generar intel·ligència col·lectiva
Fomentar la participació de tothom
Identificar necessitats i que la ciutadania participi en les solucions
Prioritzar l’interès general en front el particular
Què decidim ?
El destí de 60.000 euros del capítol d’inversions ( o despesa corrent) que no suposin una despesa de manteniment extra ni de contractació de nou personal.
Seguiment
Durant tot el procés dels pressupostos participatius es comptarà amb una comissió mixta, formada per personal tècnic, representants dels grups municipals i ciutadania. Aquesta comissió s’anirà trobant durant totes les fases del procés i vetllarà per al funcionament correcte del mateix.
Les funcions són:
Cuidar que el procés participatiu funcioni bé.
Aprovar les bases del procés (la guia que regula les tasques de cada comissió i les fases)
Ajudar a pensar com comuniquem el que fem als veïns i veïnes del poble.
Avaluar com ha anat el procés.
Durada del procés:
Des de l’abril fins a FINAL d’any
Edicions anteriors:
Tobogans Hostal del Fum
Neteja Boscos: L’empresa contractada va ser la Fundació Vallès Oriental, que és un Centre Especial de Treball.
Pis serveis socials: Ja s’ha adquirit
Banc aliments: Ja es va signar conveni amb Creu Roja per a les targetes moneder
Màquina de reciclatge d’envasos tipus vending: en funcionament
Parc d’aigua: en licitació
Quins requisits han de complir les propostes per ser vàlides?
A. Han de ser propostes relatives a algun dels àmbits d’Un poble viu i un poble socialment just.
B.No poden provocar exclusió social
C. No poden referir-se a actuacions que ja s’estiguin duent a terme
D. Cal que siguis propostes viables tècnicament
E. Viabilitat econòmica
F.No poden contradir el marc jurídic legal existent, així com tampoc altres plans o projectes ja aprovats per l’Ajuntament
G. No poden comprometre el Pressupost Municipal d’exercicis futurs
I.Han de ser propostes d’inversions o de despesa corrent
J.En cas que alguna proposta ja estigués aprovada i/o proposada per l’Ajuntament s’interpretaria com a “rebutjada” per no ocupar el lloc d’una altra proposta
Compartir